Dla kogo ta dieta będzie dobrym wyborem?
Dieta dla oszczędnych to plan przeznaczony dla osób, które chcą nauczyć się zdrowych nawyków żywieniowych i zostać z nimi na dłużej, nie wyjadając na to majątku. Aby wspierać lokalną gospodarkę, warto stawiać na lokalne produkty, czerpać z sezonowych polskich owoców i warzyw, akurat wtedy, gdy są najtańsze. Dietę dla oszczędnych może zastosować osoba w każdym wieku i z różnymi umiejętnościami kulinarnymi.
Nie musi być drogo
Dieta kojarzy się zwykle z wysokimi kosztami. Jeśli na zakupach wybieramy produkty z wyższej półki i nie szukamy alternatyw - rzeczywiście możemy przepłacić. Takie alternatywy istnieją proponujemy je w Multilife Diet. Ponadto, nasz jadłospis wcale nie musi bazować na drogich, trudnodostępnych produktach o obcobrzmiących, egzotycznych nazwach. A wręcz przeciwnie. Podstawą zbilansowanej, wartościowej i różnorodnej diety, powinny być produkty lokalne, dostępne na bazarkach, czy w pobliskim supermarkecie. Na tym bazuje właśnie dieta dla oszczędnych w MultiLife Diet.

Składniki diety
Dieta dla oszczędnych, bazuje na piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych. Podstawę jadłospisu stanowią warzywa i owoce z przewagą tych pierwszych (zawierają mniej cukrów). Im większa ich różnorodność, tym lepiej!
Na początku warto jednak skupić się na łatwo dostępnym asortymencie, do którego należą sezonowe warzywa i owoce, ale także te importowane i mrożone. W diecie dla oszczędnych znajdziemy m.in. warzywa liściaste, korzeniowe, kapustne, a także owoce jagodowe, cytrusowe, banany czy nasze rodzime jabłka, gruszki oraz śliwki. Z suszonych owoców proponujemy przede wszystkim morelę, ponieważ jest ona dostępna i stosunkowo tania.
Kolejną ważną grupą są produkty zbożowe. Im mniejszy stopień oczyszczenia i przetworzenia ziarna, tym więcej błonnika, składników mineralnych oraz witamin dostarczymy do naszego organizmu. Doskonałym wyborem będą rodzime kasze, np. gryczana, jaglana, jęczmienna. W diecie znajdziemy również makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane/żytnie, chleb razowy czy graham.
Kolejne piętro piramidy żywieniowej zajmuje nabiał, który w diecie dla oszczędnych również zajmuje ważną pozycję. Proponowane posiłki bazują na niskotłuszczowych produktach mlecznych (do 2% tłuszczu). Rekomendowane jest także sięganie po nabiał fermentowany, np. kefir, maślanka czy jogurty naturalne, który stanowi bogactwo składników mineralnych, w tym wapnia, i pożytecznych probiotyków.
Dieta dla oszczędnych zawiera również chude mięso, ryby, rośliny strączkowe oraz jaja. Zgodnie z rekomendacjami, ryby w menu powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Najlepszym wyborem będą makrela, śledzie czy dorsz – należą do najtańszych gatunków i zawierają wiele cennych składników, w tym kwasy omega 3. Wybierając mięso, najlepiej sięgać po chude mięso drobiowe (pierś z kurczaka czy indyka), a eliminować przetworzone produkty mięsne. Od czasu do czasu, mięso w potrawie warto zastąpić nasionami roślin strączkowych. Są tanie i łatwe w przechowywaniu, dzięki czemu raz zakupiony zapas strączków, starczy nam na dużo dłużej, niż inne świeże źródła białka.
Ostatnie piętro piramidy to tłuszcze. W diecie dla oszczędnych znajdziemy tłuszcze pochodzenia roślinnego m.in. olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. Do tej grupy możemy również zaliczyć orzechy i nasiona. W planie żywieniowym postawiono na pestki występujące lokalnie m.in. orzechy włoskie czy siemię lniane. Jako że ich wartość odżywcza jest różna, nie warto się ograniczać do jednego gatunku.
W diecie dla oszczędnych umieszczono również zioła, które to nie tylko poprawiają smak potraw, ale dostarczają także wielu prozdrowotnych składników. Mogą również pomóc w redukcji spożycia soli, co jest bardzo pożądane. Sięgając po zioła i przyprawy, warto wybierać te rodzime, np. pietruszkę, miętę, lubczyk, kminek, jałowiec.
W planie oszczędnym nie znajdziesz natomiast egzotycznych składników. Proponowane posiłki są różnorodne i smaczne, a wszystkie produkty znajdziesz w lokalnym sklepie. Znajdują się tu zarówno kanapki, owsianki, jajecznice, twarożki, jak i zupy, kaszotta i sałatki. Przepisy dań zostały skomponowane tak, aby łatwo można było zastąpić jeden składnik, innym. Pomoże Ci to w ograniczeniu marnowania żywności.
Bibliografia
- Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, 2020
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/