<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NQRKNFQH&gtm_auth=6ykA1exRiHyCmKeVKe0Q2g&gtm_preview=env-1&gtm_cookies_win=x" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>
ODŻYWIANIE

Dieta przeciwzapalna

Zadaniem diety przeciwzapalnej jest dostarczenie organizmowi składników, które nie tylko zmniejszają stany zapalne, ale także wspierają układ odpornościowy. Prozdrowotne działanie diety przeciwzapalnej zostało udowodnione naukowo, a korzyści z jej stosowania może odnieść każdy. Dlatego też wiele modeli żywieniowych tworzy swoje zasady właśnie w oparciu o tę dietę. Na jej założeniach bazują między innymi: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta wegetariańska.

Kto z niej skorzysta?

Z diety przeciwzapalnej skorzystać może każdy, niezależnie od wieku. Rekomendowana jest szczególnie osobom chcącym uniknąć negatywnych skutków chorób cywilizacyjnych (m.in.: otyłości, cukrzycy, insulinooporności, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych) czy zmagającym się z zaburzeniami przebiegającymi z przewlekłym stanem zapalnym. A tych jest wiele. Stan zapalny jest wpisany bowiem w przebieg wielu chorób, m.in.: zapalnych jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), endometriozę czy jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym (np. Hashimoto, cukrzyca 1, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, celiakia, stwardnienie rozsiane).

Co ważne, dieta przeciwzapalna jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się w rozmaitych celach wagowych – chcesz schudnąć, przytyć, a może utrzymać wagę? Proszę bardzo! Podstawą realizacji celu będzie oczywiście wyznaczenie odpowiedniej kaloryczności planu.

Zasady diety

Dieta przeciwzapalna polega na wprowadzeniu modyfikacji dietetycznych pomocnych w obniżeniu ryzyka wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Jej zasady powstały w oparciu o narzędzie służące ocenie diety pod kątem jej potencjału przeciwzapalnego. Poszczególnym produktom zostały przypisane punkty zależne od zawartości w nich składników wpływających na proces zapalny. Na podstawie tej oceny zalecane jest włączenie do diety konkretnych grup produktów o właściwościach przeciwzapalnych w odpowiednich ilościach oraz eliminacji tych, które wykazują działanie prozapalne. 

Najgorzej w ocenie uśrednionego dziennego jadłospisu wypadła dieta fast food ze względu na nieprawidłowy profil kwasów tłuszczowych, niską podaż błonnika i flawonoidów. Najlepiej z kolei prezentowała się dieta śródziemnomorska i odmiana diety wegetariańskiej.

Warto mieć świadomość, że nie tylko spożywane produkty, ale również ogólny styl odżywiania ma znaczenie i może stymulować lub niwelować powstawanie reakcji zapalnej. Podstawą diety przeciwzapalnej są zasady zdrowego żywienia oraz piramida żywieniowa.

Zgodnie z nimi podstawę diety powinny stanowić warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, zdrowe tłuszcze (oliwa, orzechy i nasiona, awokado), ryby i owoce morza i inne źródła białka (niskotłuszczowy nabiał, jajka, drób, chude mięsa). Szczególne znaczenie w hamowaniu procesów zapalnych przypisuje się nienasyconym kwasom tłuszczowym, witaminom A, C i E, wybranym składnikom mineralnym (selen, żelazo) oraz flawonoidom. Badania epidemiologiczne wskazują na zmniejszoną zapadalność na choroby zapalne i autoimmunologiczne w populacjach, których dieta obfituje w kasy EPA I DHA z ryb. Pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na syntezę substancji wygaszających proces zapalny i chronią przed jego przejściem w stan chroniczny.