<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NQRKNFQH&gtm_auth=6ykA1exRiHyCmKeVKe0Q2g&gtm_preview=env-1&gtm_cookies_win=x" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>
ODŻYWIANIE

Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety produktów?

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej każdy producent żywności ma obowiązek przedstawienia w czytelny sposób szeregu informacji o sprzedawanym produkcie, np. jego składu. Dzięki temu „na tacy” mamy podane kluczowe dane, na podstawie których powinniśmy dobierać produkty wartościowe dla naszego zdrowia. Warto więc je czytać.

Kwestie prawne

Do informacji obowiązkowo umieszczanych na etykiecie produktów należą:

  • nazwa żywności,
  • wykaz składników wraz z zaznaczeniem wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, użytych przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności,
  • masa netto żywności,
  • data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
  • warunki przechowywania lub użycia,
  • instrukcja użycia,
  • dane identyfikujące podmiot odpowiedzialny za przekazywanie informacji na temat żywności,
  • informacje o wartości odżywczej,
  • w przypadku napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętości wymaganym jest wskazanie informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu.

Pominięcie wykazu składników jest dozwolone w przypadku środków spożywczych takich, jak:

  • świeże owoce i warzywa,
  • woda gazowana (której opis wskazuje, że została nasycona dwutlenkiem węgla),
  • ocet,
  • ser, masło, fermentowane mleko i śmietana/śmietanka (do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne),
  • środki spożywcze zawierające jeden składnik, gdy: nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika, nazwa środka spożywczego umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru składnika.